Зображення: Кизил проти застуди
7466

Кизил проти застуди

У вересні — жовтні на прилавках завжди з’являється кизил — овальні кислі ягоди, з дуже незвичайним смаком. І ігнорувати їх ніяк не можна тому, що саме кизил — вірний засіб для профілактики простудних захворювань, до яких так схильний організм з приходом осені.

Кизил — ягода східна, від тюркського «червоний», але вона чудово розповсюдилась і в наших краях, а кизилове варення стало знатним ласощами. Але в порівнянні кизилу зростає і відповідно продається значно менше, ніж полуниці, малини, смородини та інших ягід.

Кизил багатий вітаміном С, дубильними речовинами і антиоксидантами — флавонідами. Це робить його незамінним для профілактики застуди та підвищення імунітету, що восени і взимку досить до речі.

Подбайте про те, щоб зберегти якомога більше кизилу на зиму — компоти і перетерті ягоди з цукром — необхідні і прості запаси.

Але, корисні не тільки ягоди, а й листя самого дерева кизилу — з них роблять настій, який має бактерицидну та жарознижувальну дію. Так що запасіться листям і квітами цієї красивої цілющої рослини.

Обережно: не рекомендується кизил при підвищеній кислотності шлунка і розладах роботи кишечника — запорах.

Також читайте:

5 доступних засобів при застуді

Фізичні вправи підвищують імунну відповідь організму на вірус