Зображення: Під час лікування антибіотиками важливо приймати препарати для роботи печінки і ШКТ
12073

Під час лікування антибіотиками важливо приймати препарати для роботи печінки і ШКТ

АнтибіотикиАнтибіотики тільки однїєю своєю назвою наганяють на нас страх. У перекладі «аnti bios» означає проти життя, тому зовсім не дивно, що це дуже специфічні ліки, які потрібно приймати тільки при необхідності і згідно суворим приписами лікаря.

Їх призначають при гострих бактеріальних інфекціях (в дихальній системі це може бути ангіна, гайморит і т.д.). Ні в якому разі не можна призначати препарат самостійно, навіть якщо ви вже вживали його раніше для лікування такої ж хвороби.

Для того щоб антибіотик ефективно поборов мікроби потрібно, щоб він «підходив», і навіть у цьому випадку трапляється, що при повторному прийомі одного і того ж антибіотика у бактерій виробляється до нього імунітет.

Навіть якщо антибактеріальний засіб підібраний вдало і справляється зі своїм завданням не варто забувати, що він вбиває не тільки «погані» бактерії в організмі, але і хороші. Антибіотики завжди негативно впливають на роботу печінки і шлунково-кишкового тракту. Тому паралельно з ними завжди призначаються спеціальні підтримуючі медикаменти. А для того щоб не знищити імунну систему лікар також може прописати сильні іммунтостімулятори.

Щоб уникнути дисбактеріозу рекомендуються пребіотики і пробіотики. У деяких кількостях вони містяться в певній їжі, але для профілактики краще приймати спеціальні лікарські комплекси. Пребіотики — містять рослинну клітковину і антиоксиданти (в молочних продуктах, крупах, кукурудзяних пластівцях, хлібі, цибулі і часнику, квасолі і горосі, артишоку, бананах). Пробіотики — до їх складу входять лактобактерії та біфідобактерії, які сприяють відновленню кишкової мікрофлори.

Під час прийому також призначаються гепатопротектори — препарати для профілактики хвороб нирок і жовчного міхура (у тому числі холециститу).

Рекомендується особлива дієта, яка включає велику кількість фруктів і овочів (несолодкі яблука, помідори і огірки, кабачки, моркву, абрикоси). Гнильні процеси в кишечнику пригнічують такі ягоди як брусниця і журавлина, свіжовичавлені кислі соки. На час прийому важливо виключити з раціону важко засвоювану їжу: смажене, жирне, гостре і солодке. Вживайте більше круп, варити які потрібно не на молоці (деякі антибіотики не рекомендується з ним вживати), а на воді.

Тільки при дотриманні всіх цих приписів терапія антибіотиками пройде в щадному для організму режимі і дозволить не підірвати ваш імунітет.