Зображення: Харчування при застуді

Харчування при застуді

У дитинстві при будь-якому нездужанні батьки намагалися балувати нас тією їжею, яка нам більше подобалася, щоб хоч якось скрасити дитині хворобу. Тому, якщо і далі слідувати звичному стереотипу, то застудившись, ми всі харчувалися б сосисками або в гамбургерами, тобто їжею абсолютно шкідливою.

Наших батьків можна пробачити, в ті часи знання про здорову їжу були вкрай поверхові, та й вибір продуктів був, погодьтеся, дуже малий. Але, зараз, при достатку на полицях магазинів і світовій тенденції до здорового харчування, ми зобов’язані знати, що і як потрібно їсти, для того щоб швидше стати на ноги.

Правило перше: зменшуємо кількість

Ви напевно помічали, що при перших симптомах застуди апетит значно знижується. Їсти може взагалі не хотітися, і прихильники голодувань наполягають на тому, що під час хвороби робити цього не слід. Організму нібито потрібно просто не заважати одужувати, а перетравлення їжі забирає у нього дорогоцінні сили. І дійсно, багато людей відчувають себе набагато краще, коли відмовляються від їжі на час хвороби.

Але це справа дуже індивідуальна — тут потрібно відштовхуватися від самопочуття, якщо голодні — треба їсти, ні — можна обмежитися рясним питтям і фруктами. Однак оптимальний варіант — вживати їжу частіше, але маленькими порціями. На чому однозначно сходяться лікарі — не треба примушувати себе харчуватися, якщо не хочеться, більше прислухайтеся до свого організму, він сам підкаже.

Правило друге: покращуємо якість

Якщо в здоровому стані наш організм може тихо терпіти все те шкідливе, що ми нещадно в нього відправляємо, то під час застуди — ми просто не маємо права продовжувати вести себе настільки безвідповідально. Для того щоб допомогти йому боротися з хворобою, тобто підвищити імунітет — потрібна подвійна доза вітамінів і антиоксидантів. Їжа повинна бути максимально корисною і легклю для перетравлення.

Для того щоб не дратувати слизову дихальних шляхів і травної системи (де у великих кількостях знаходяться імунні клітини) необхідно виключити всю гостру, солону та смажену їжу.

Додаємо до раціону такі продукти: капуста, броколі, шпинат, брюссельська капуста, морква, часник, цвітна капуста, боби, соя, цибуля, червоний перець, гарбуз і батат, помідори, абрикоси, мускусна диня, ківі, апельсиновий сік і лимон, суниця , мигдаль, кукурудзяна олія, лісові горіхи, арахісове масло, риб’ячий жир, лосось, індичка, насіння соняшнику. У холодну пору року не всі ці продукти доступні в свіжому вигляді, але навіть при заморожуванні в них залишається багато корисних речовин — не обходьте стороною заморожені овочі і фрукти.

Правило третє: збільшуємо кількість рідини

Головний пункт, якого потрібно дотримуватися для того щоб швидше одужати — пити багато рідини (більше 2-х літрів). Наситити організм вітамінами вам дозволить заміна води морсами, імбирним чаєм, настоєм шипшини та іншими корисними напоями.

Не забувайте, що для того щоб допомогти організму швидше впоратися зі збудниками простудних захворювань існують спеціальні імуностимулюючі натуральні препарати. Такі , наприклад, як Імупрет — в ньому якраз містяться всі необхідні для цього вітаміни, мікроелементи і антиоксиданти.