Зображення: Чим харчуватися застудженій людині? Старі секрети і новітні відкриття!

Чим харчуватися застудженій людині? Старі секрети і новітні відкриття!

З одного боку застудженій людині їжа не в радість. Через закладений ніс погано відчувається аромат і смак їжі, біль у горлі ускладнює ковтання, а загальна слабкість не сприяє гарному апетиту. З іншого боку, в голові щільно сидить установка — щоб відновити сили, хвора людина повинна посилено харчуватися. Чи так це? Яка їжа сприяє швидкому одужанню?

Що приготувати?

Курячий бульйон — страва, якої приписується чудодійна сила в боротьбі з застудою. І це відповідає істині, адже курка — джерело білка, необхідного для якнайшвидшого відновлення постраждалих від вірусів чи бактерій клітин. Амінокислота цистеїн, яка міститься в курячому м’ясі, розріджує слизовий секрет в бронхах і носових пазухах. Крім того, таке перше блюдо відмінно допоможе зігрітися, особливо якщо додати в нього певні спеції, такі як червоний перець, імбир, часник, каррі. Постарайтеся, щоб суп був нежирним. Під час застуди печінка і так страждає від токсинів, не варто навантажувати її додатково.

Вітамін С

Вже дуже багато років лимон вважається чемпіоном у боротьбі з простудними захворюваннями. Але новітні дослідження виявили гідних суперників популярного цитруса.

Грейпфрут, при високому вмісті вітаміну С, має ще одну дуже корисну для здоров’я застудженої людини властивість. Він відмінно виводить токсини з печінки, яка при застуді змушена нести підвищене навантаження.

Ківі — за вмістом вітаміну С цей фрукт впевнене перемагає цитрусові. І, на відміну від них, ківі не подразнює слизову оболонку глотки.

Інші вітаміни

Для ефективної боротьби з вірусами також необхідні вітаміни А, Е, вітаміни групи В і цинк.

Вітамін А шукайте в моркві, гарбузі і всіх жовтих і померанчевих овочах і фруктах. Враховуйте, що вітамін А не засвоюється без вітаміну Е, джерелом якого є в основному рослинні жири: різні рослинні олії, насіння, горіхи. Однак важливо не переборщити з жирами, адже ми пам’ятаємо про те, що печінка в період застуди та грипу надзвичайно вразлива.

Цинк можна знайти в бобових, вівсянці, рибі, яйцях. Ці ж продукти поставлять в організм вітаміни групи В.

Важливий момент: овочі потрібно вживати виключно в приготованому вигляді. Звісно що частина вітамінів при термічній обробці руйнується, але перетравлення сирих овочів є невиправдано великим навантаженням для організму, який страждає від інфекції.

Рясне пиття

«Більше рідини» — цю пораду як мантру повторюють лікарі, приймаючи пацієнтів з ГРЗ і ГРВІ.

Однак, «не все напої однаково корисні». Наприклад, кава і алкоголь категорично протипоказані хворим на застуду та грип. Ці напої зневоднюють організм, заважають засвоюватися вітаміну С, знижують імунітет. До речі, чорний і зелений чаї також містять досить велику кількість кофеїну, так що ними краще не захоплюватися, віддавши перевагу трав’яним чаїв.

Також корисні несолодкі морси і лужна мінеральна вода, а ось фруктові соки, хоч і багаті на вітаміни, містять багато цукру, вживання якого небажано для хворих застудою.

Солодкий ворог

Чомусь про цукор не прийнято говорити в контексті заборонених для застуджених людей продуктів. Між тим, велика кількість солодкої їжі згубна для організму, що бореться з інфекцією. Високий вміст цукру в крові в 2 рази знижує активність лейкоцитів, які є основою нашого імунітету. Також вживання солодкої їжі надає велике навантаження на підшлункову залозу, провокуючи тим самим різні ускладнення. Так що чай з печивом і шоколадками не найкраща їжа для хворого. Куди корисніше буде з’їсти тарілку нежирного курячого бульйону, приправленого ароматними спеціями, і запити трапезу запашним трав’яним чаєм.